Portfolio

Uitbreiding bestaande fabriek Zeolyst

Project: Uitbreiding bestaande fabriek Zeolyst Aannemer: Visser & Smit Bouw BV Projectleider: Rick de Keijser


In opdracht van Visser & Smit Bouw levert en monteert Vic Obdam staalbouw BV een gedeeltelijk inpandige staalconstructie en geheel nieuwe staalconstructie als aanbouw aan de bestaande fabriek. Het project wordt uitgevoerd voor de firma Zeolyst C.V. in Farmsum waarbij een gedeelte van de bestaande fabriek aan de westzijde wordt uitgebreid. Het nieuwe bouwdeel dat gerealiseerd wordt heeft een nieuw vloeroppervlak van ca. 430m², bestaande uit 3 verdiepingen en een dak (plat dak).

De verticale draagstructuur en de stabiliteit van het nieuwe gebouw wordt onttrokken uit een staalconstructie. De nieuwe hoofddraagconstructie uitgevoerd in staal wordt geëngineerd en gebouwd onder executieklasse 3 en aardbevingsbestendig volgens Eurocode 8. Met de executieklassen wordt de mate van controle en beheersing aangeduid. Executieklasse 3 is de op een na hoogste consequentieklasse en wordt toegepast wanneer een ramp/calamiteit voor veel mensen en/of grote maatschappelijke gevolgen heeft.

Vanwege de executieklasse 3 en aardbevingsbestendig bouwen volgens Eurocode 8 heeft dit veel energie van het bouwteam gevraagd, maar dit betaald zich in de uitvoering uit. De montage van Vic Obdam staalbouw heeft in 4 weken bouwtijd ruim 200ton staal weggezet. Maar we zijn er nog niet! De breedplaatvloeren op 16 meter niveau zijn nu gestort en de beplating rondom het fabriekspand krijgt ook al vorm. Vanaf week 51 wordt er weer verder gebouwd aan de resterende bouwlagen. Tegelijkertijd met het constructieve staal worden nieuwe trappen, hekken, bordessen en roostervloeren geplaatst.

Er wordt door Vic Obdam staalbouw tot eind februari/begin maart doorgebouwd tot een hoogte van ca. 25 meter is bereikt. Het eindresultaat zal ter zijner tijd te zien zijn.